View 1_Final.jpg

The Outhouse - Kerala

A space for a young lawyer to have his quiet moments of solace, as well as celebrate his loud ones. This specimen of typical Kerala style architecture transformed its insides into a canvas of pure self expression for the client; driven by his own personality and passions.

Designed entirely remotely with photos from the client as the only reference for the site, this project has been extremely collaborative and demanding of constant ingenuity.
This was my first individual project and my first attempt at creating a sustainable space.
The goal was to ensure luxury doesn't come at the cost of the environment and local society.

​While keeping the above in mind, my approach to this project centered around the following core factors - 

  • Being mindful of the region, its resources, culture and the labour force.
     

  • Celebrating the rich art and cultural history of the region and its unique craftsmanship.
     

  • Making sure the creation of this space doesn't partake in damage to nature, during, and long after its construction.
     

  • Conscious sourcing that ensures the materials that are being used aren't depleting already endangered resources. (e.g. using only locally grown wood and flagging off the endangered vs least risk species of wood, given the region and its current weather).
     

  • Making sure no element ends up in landfills years down the line. Every element can either be reused, recycled or biodegradable.

 

- a Sakshi Mathur creation